Lifestyle

Periuk Kuali Anti-Calar Dan Tidak Melekat

Kuali Hangus

Pernahkah anda mengalami situasi di atas..?? Selalunya terjadi kalau sambil masak ada macam-macam lagi kerja yang dibuat sehinggakan kita lupa tengah masak. Bila dah lama-lama sampai terbau hangit barulah sedar tengah masak lauk kat atas dapur. Bila dah hangit, dah tentu kuali atau periuk berkerak dan kadang-kadang sampai berarang, habis berasap satu rumah.

Masalah bila periuk/kuali hangus ni bila kita nak membersihkannya punyalah susah dengan kerak tebal dan melekat kuat. Kene sental pakai berus dawai berkali-kali dalam masa yang agak lama barulah kotoran akan hilang. Boleh jadi lenguh tangan dibuatnya.

Kalau pakai cara lama kuali atau periuk itu akan dipanaskan semula dan diisi air untuk membuatkan kerak yang ada itu kembang dan lebih mudah untuk dicuci. Ia akan memerlukan masa yang agak lama dan tenaga yang banyak untuk menghilangkan kerak yang hangus itu. Ada juga yang menggunakan sabun yang kuat yang boleh menanggalkan kerak degil tetapi ia agak mahal harganya.

Di sini saya nak kongsikan sedikit tip bagaimana nak menghilangkan kesan kerak hangus yang degil itu :

Advertisement:

Knife Sharpener

7 TIPS MUDAH MENGHILANGKAN KESAN HANGUS KUALI/PERIUK

1. Guna Sabun Mandi.

Mula-mula, potong sabun mandi kepada 4 atau 6 bahagian (bergantung pada saiz kuali atau periuk/kuali anda) dan rendamkan periuk/kuali dalam besen bersama sabun mandi itu (1 bahagian untuk luar periuk/kuali dan 1 bahagian untuk dalam periuk/kuali). Biarkan sabun itu kembang dalam beberapa minit dan larut ke dalam air. Selepas itu tekan 1 bahagian sabun kepada kerak bahagian luar dan 1 lagi pada kerak di bahagian dalam kuali/periuk itu. Kemudian sental menggunakan berus periuk dawai dan ulang sehingga bersih.

2. Cuka

Sekiranya kesan hangus pada periuk/kuali itu tidak berapa tebal, cukuplah menggunakan campuran cuka dan air dalam nisbah 1 cuka dengan 3 air. Panaskan semula periuk/kuali itu sehingga ia mendidih dan kacau sehingga kesan hangus itu tertanggal.

3. Minuman Berkarbonat

Biasanya menggunakannya untuk kesan hangus disebabkan gula. Rebus menggunakan minuman berkarbonat dengan api yang perlahan selama lebih kurang 2 jam dan kesan gula yang hangus akan tertanggal dengan sendiri. Bagi kawasan yang terlalu tebal, gosokkan menggunakan senduk kayu untuk menolong menanggalkan kesan hangus itu.

4. Tomato

Cara ini memerlukan anda meninggalkan periuk/kuali anda semalaman setelak dilenyekkan dengan tomato yang tidak terlalu masak. Asid yang terkandung dalam tomato itu akan meleraikan kesan hangus itu dan menjadikannya lebih mudah untuk disental menggunakan berus.

5. Garam Kasar

Didihkan air menggunakan kuali/periuk yang hangus itu dan masukkan garam kasar. Kemudian kacau sambil menggosiokkan kesan hangus itu menggunakan senduk kayu.

6. Garam dan Limau Nipis

Cara ini sesuai untuk menghilangkan kesan hangus di bahagian belakang/luar kuali/periuk anda. Gaul garam dan air limau nipis sehingga mendapat cecair yang pekat dan sapukan ke bahagian luar periuk/kuali dan biarkan selama 2 jam. Kemudian letakkan sedikit air dan sental.

7. Cuka Makan bersama Baking Soda

Ianya sesuai untuk menghilangkan kesan hangus pada bahagian dalam periuk/kuali anda. Mula-mula didihkan air di dalam kuali/periuk itu dan kemudian masukkan satu cawan baking soda. Setelah didapati kerak hangus itu sudah mula menjadi lembut, boleh la matikan api dan mula menyentalnya menggunakan sudip kayu bersama-sama dengan span kasar.

Advertisement:

Teknologi Menyelesaikan Masalah Kesan Hangus Pada Periuk/Kuali

Di zaman yang serba canggih sekarang ini, pembuat dan pengeluar periuk/kuali telah menemui cara membuat periuk/kuali menggunakan bahan-bahan yang tidak mudah dilekati kotoran terutamanya kesan hangus dari masakan. Terdapat pelbagai jenama pengeluar terkemuka yang anda boleh dapatkan dalam pasaran terutamanya dari pengeluar kuali leper (pan) yang telah menggunakan bahan anti melekat kotoran.

Di sini saya ingin menyarankan satu produk keluaran Korea yang telah berjaya mengeluarkan produk kuali/periuk anti-melekat kotoran menggunakan 7 lapisan bahan termasuk 6 lapisan serbuk batu. Ia amat mengagumkan , denngan rekaan yang cantik di samping lebih ringan dari produk periuk/kuali anti-melekat kotoran yang ada di pasaran.

Advertisement:

14 Pcs Wrench
DIY Tool Set
Multi Purpose Jumper

Memperkenalkan kepada anda :

ECORAMIC  Stone Pan

Ecoramic (2)
Ecoramic (3)

Memang betul-betul lebih ringan dan tahan calar dari pan yang pernah saya pakai sebelum ini. Ia juga dilengkapi dengan penutup bersais 28cm dan boleh digunakan untuk 2 lagi pan Ecoramic (sais 28cm) yang lain. Ia juga lebih menyihatkan masakan anda kerana periuk ini membebaskan Sinar Infra Merah yang dapat membasmi kuman dalam masakan dan mempunyai lapisan luaran yang bersifat Anti-Bakteria.

Ecoramic (5)

Pan ni mak saya membelinya semasa promosi di TV dengan harga yang jauh lebih murah dari harga pasaran. 3 pan berlainan isipadu bersama dengan 1 penutup dengan harga RM169 aje masa tu. Harga pasaran ialah lebih kurang RM700 kalau beli satu-satu. Penutup aje berharga RM40. Untung la mak saya beli masa promosi tu.

Ecoramic (10)

Perkara yang menariknya tentang pan ini ialah ia mudah dibasuh dan ia tak calar walaupun di gosok kuat-kuat dengan berus dawai. Dalam iklan masa kat dalam TV sampai masak paku dalam pan ini dan digosok pakai mesen tajam pun tak calar. Disebabkan ia amat berkualiti tinggi dan berkesan, saya bercadang nak pasarkannya kerana say memang AMAT YAKIN dengan keberkesanan produk ini untuk memudahkan kerja-kerja di dapur.

“Nampaknya Dapur Anda Akan Lebih Sempurna Dengan Adanya Produk Ini”.

Ecoramic (4)

Tonton Video Ini :

Dapatkan dengan harga diskaun sekiranya membeli 3 biji pan berlainan isipadu bersama penutupnya dengan harga yang lebih murah di link/butang di bawah (atau klik pada gambar yang disediakan di bawah) :

Advertisement:

Ecoramic 3 pans colour

Advertisement:

TEFAL Store

Hubungi Saya Di Sini :

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com

Website:  easylivingbiz.com

Advertisement:

Lain-Lain Produk Kesihatan :

Tri-Factor Formula®

Tri-Factor Plus®

RioVida®

Tri-Factor Chewable®

BelleVie®

Glutamine Plus®

GluCoach®

Cardio®

BioEFA®

Pro-TF®

TF Renuvo®

Advertisement:

Mosquito Trapper

Topik Berkaitan :

Sertai (Like, Follow & Share) halaman FB “Easy Living” untuk pelbagai tips :

ELB Click Here

Advertisement:

Advertisement:

Super Tough Smart Watch
Super Tough Smart Watch

Advertisement:

Lifestyle

Pengasah Pisau Era Baru

Advertisement:

Knife Sharpener (6)

          Adakah anda menggunakan pengasah pisau cara lama? Ia benar-benar memerlukan usaha untuk mengasah pisau anda dan mengambil masa yang lebih lama juga. Anda perlu menumpukan perhatian apabila mengasah pisau sebelum anda mencederakan diri anda sendiri. Teknik juga diperlukan untuk mengasah pisau anda dan ia membantu memendekkan masa mengasah pisau. Yang paling penting ialah anda mesti menggunakan air untuk membasahkan pisau anda dan batu asah supaya dapat membuat kerja dengan lebih mudah dan bersih.

Knife Sharpener

“PriorityChef Knife Sharpener” dibuat untuk mengasah Pisau Lurus dan Bergerigi, 2-Tahap Pengasah Permata (Diamond Wheeled System System), dapat Mnegasah Pisau Yang Tumpul & Karat Dengan Cepat, Selamat dan Mudah Digunakan.

  • PILIHAN CHEF PROFESIONAL. Lupakan pengasah yang lain. Jika anda sedang mencari alat penajaman/pengasah yang berkualiti tinggi, ini adalah sistem Pengasah Terbaik di pasaran hari ini. Produk ini akan memastikan setiap pisau keluli anda akan sentiasa tajam. Dapur anda tidak akan sempurna tanpa ia!

Advertisement:

Bright Flash Light
DIY Tool Set
Multi Purpose Jumper
  • BERGAYA, REKAAN ERGONOMIC DAN PEMBINAAN KUKUH. Dengan sistem penajaman 2 peringkat, anda boleh menggilap bilah anda seperti ketajaman pisau cukur. Produk ini juga direka untuk keselesaan. Lapisan pelapik yang tidak licin di bahagian bawahnya menawarkan penyerapan getaran yang lebih banyak manakala batang pemegang yang ergonomik memberikan cengkaman yang selesa dan mudah kepada tangan anda. Ia adalah alatan pelengkap yang sempurna di kebanyakan dapur!
Knife Sharpener (2)
  • SELAMAT DIGUNAKAN DAN MUDAH MENGGUNAKANNYA. Produk ini mudah digunakan. Cukup dengan hanya meletakkan bilah pisau anda pada slot mengasah dan saksikan hasil ketajaman seperti pisau cukur dalam beberapa saat sahaja. Ia juga selamat untuk digunakan dan boleh digunakan untuk mengasah semua jenis pisau, termasuk pisau keluli “tahan karat” berkualiti tinggi.
Knife Sharpener (4)
  • MENGHIDUPKAN KEMBALI PISAU LAMA ANDA. Mengapa menghabiskan lebih banyak wang membeli set bilah pisau yang baru? Dengan produk ini, anda boleh mengitar semula stok simpanan lama pisau anda dan mengasahnya semula dengan mudah sahaja.
Knife Sharpener (5)
  • JAMINAN 100% KEPUASAN ATAU WANG AKAN DIKEMBALIKAN. Kami menjamin pembelian anda dan menjamin bahawa anda akan menyukai produk yang hebat ini. Tetapi jika anda masih tidak berpuas hati dengannya, sila hubungi agen pemasaran kami. Kami dengan senang hati akan memberikan anda 100% bayaran balik dengan segera tanpa sebarang soalan ditanya!
12-21

Hubungi Saya Di Sini :

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com

Website:  easylivingbiz.com

Advertisement:

Dapatkan Di Sini Juga :

Advertisement:

Knife Sharpener
Knife Sharpener (3)

Topik Berkaitan :

Advertisement:

Sertai (Like, Follow & Share) halaman FB “Easy Living” untuk pelbagai tips :

ELB Click Here

Advertisement:

Advertisement:

Super Tough Smart Watch
Super Tough Smart Watch
Lifestyle

Jumper Starter

Advertisement:

Kecemasan Semasa Memandu.

Boleh dikatakan mejoriti dari masyarakat kita mempunyai kereta yang digunakan untuk pelbagai kegunaaan harian. Paling kurang satu kereta perlu ada dalam satu keluarga yang digunakan untuk pergi ke tempat kerja, membeli keperluan rumah (untuk ke kedai/pasar) dan juga untuk menghantar anak-anak ke sekolah.

Jadi, kita sebagai pemandu kereta akan melalui detik-detik kesukaran dan Kecemasan Semasa Memandu. Ia tidaklah begitu sukar untuk mereka yang sudah berpengalaman tetapi merupakan satu bencana bagi pemandu baru.

Advertisement:

Boleh dikatakan hampir separuh dari pengguna kereta terdiri dari golongan wanita dan selalunya mereka akan tergamam apabila melalui situasi Kecemasan Semasa Memandu seperti yang disenaraikan di bawah :

  • tayar pancit.
  • enjin kereta termati/rosak ketika memandu.
  • kehabisan minyak petrol.
  • enjin menjadi terlampau panas secara tiba-tiba.
  • cermin hadapan pecah atau retak sehingga menyukarkan pemandangan.
  • kemalangan jalan raya.
  • terkena bencana alam seperti banjir.
  • enjin tidak dapat dihidupkan.
  • lampu tak menyala (pemanduan pada waktu malam).
  • break tidak berfungsi secara tiba-tiba.

Sekiranya anda mempunyai masalah di atas, apakah langkah-langkah yang perlu anda lakukan…??? Jangan tergamam dan bertindak dengan tenang supaya masalah yang dihadapi itu tidak menjadi lebih parah lagi.

Bertindak secara terburu-buru boleh mengundang bahaya yang lebih besar. Oleh itu, bertindak dengan bijak agar tidak memudaratkan diri dan pengguna jalan raya yang lain. Di sini saya memberikan sedikit tips dan informasi tentang apa yang perlu dibuat sekiranya anda mengalami situasi Kecemasan Semasa Memandu.

Tips Ketika Kecemasan Semasa Memandu :

  • Perhatikan keadaan dan situasi sekeliling anda dan sentiasa dalam keadaan berjaga-jaga.
  • Perlahankan kenderaan anda sedikit demi sedikit (tukar ke gear lebih rendah sekiranya break tidak berfungsi).
  • Hidupkan lampu isyarat KECEMASAN untuk memberitahu pemandu yang di belakang anda bahawa anda dalam Situasi Kecemasan.
  • Sekiranya sempat, tukar lorong perlahan-lahan sehingga anda boleh memberhentikan kenderaan anda di tepi jalan (di kawasan lorong kecemasan atau di bahu jalan).
  • Matikan enjin kereta anda dan pastikan lampu isyarat KECEMASAN terus menyala.
  • Letakkan Segitiga Kecemasan di belakang kenderaan anda untuk menandakan bahawa kereta anda rosak/berhenti di tepi jalan (kira-kira 10m @ 15 langkah).
  • Hubungi orang yang berkenaan untuk membantu anda (syarikat insuran, keluarga atau makanik).

Berkemungkinan anda boleh menyelesaikan masalah kerosakan kereta anda sendiri sekiranya anda mempunyai sedikit kemahiran untuk masalah yang tidak berapa rumit.

Advertisement:

Bright Flash Light
Super Tough Smart Watch

Kecemasan Semasa Memandu yang tidak berapa sukar adalah seperti yang disenaraikan di bawah :

  • tayar pancit – anda boleh menukar dengan tayar spare yang ada di bonet belakang.
  • enjin panas – anda boleh mengisi semula air ke dalam radiator yang kering setelah menunggu enjin anda sejuk sedikit.
  • enjin yang tidak dapat dihidupkan disebabkan bateri kereta tidak lagi berfungsi boleh dihidupkan menggunakan wayar “jumper” yang disambungkan ke bateri kereta lain.

Dalam Situasi Kecemasan Semasa Memandu,

ANDA PERLUKAN…!!!

4 in 1 Multi Function Jumper.

Amat berguna ketika Kecemasan Semasa Memandu dengan memberikan anda fungsi kecemasan seperti di bawah :

  • Dapat mengepam tayar.
  • Mengeluarkan cahaya LED yang terang untuk Isyarat Kecemasan.
  • Bertindak sebagai wayar “jumper” sekiranya kehabisan bateri kereta.
  • Dapat juga mengecas talifon pintar (smartphone) anda sekiranya anda memerlukan kuasa tambahan.

Amat berguna ketika….

KECEMASAN SEMASA MEMANDU…!!!

Dapatkan Di Sini  :

Advertisement:

Ada masalah untuk membeli online…!!?

❌ takde akaun

❌ kad tak aktif online

❌ tak tahu cara

dah kene BLACK LIST

Saya akan bantu anda membelinya dengan tambahan CHARGE PERKHIDMATAN sebanyak 30%.

Advertisement:

Hubungi Saya Di Sini :

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com

Website:  easylivingbiz.com

Topic Berkaitan :

Advertisement:

Sertai (Like, Follow & Share) halaman FB “Easy Living” untuk pelbagai tips :

ELB Click Here

Advertisement:

Solar Panel Phone Charger

Advertisement:

Lifestyle

Alatan DIY

Advertisement:

Alatan DIY (Do It Yourself).

Zaman tok kita dulu (70-an) kebanyakannya melakukan kerja sendiri seperti sebagai petani atau nelayan. Kebanyakannya mereka mempunyai banyak alatan DIY (Do It Yourself) bagi memenuhi keperluan pekerjaan mereka. Pertukangan merupakan asas bagi memulakan kehidupan sendiri dan mereka juga mahir membuat rumah.

Jadi, alatan DIY (Do It Yourself) seperti tukul besi, gergaji, pahat dan ketam sudah semestinya ada dalam simpanan mereka. Bagi nelayan pula, mereka akan memerlukan sampan, jaring, rawai, bubu dan jaring sebagai alatan DIY (Do It Yourself).

Zaman 80-an merupakan pula, ramai masyarakat sudah mula berubah dari bekerja sendiri kepada sesuatu pekerjaan yang lebih terjamin pendapatan pada setiap bulan dengan bekerja makan gaji. Namun ada di antara kita yang masih gemar bertukang dan menjadikan ia sebagai hobi.

Mereka yang kreatif pula menggunakan alatan DIY (Do It Yourself) untuk menukar barang-barang lama menjadi sesuatu yang lebih menarik seperti dibuat perhiasan rumah atau taman di halaman rumah mereka.

Advertisement:

MENJIMATKAN…!!!

Anda sendiri dapat lihat harga yang mesti dibayar untuk perhiasan rumah. Sekiranya anda bijak dan kreatif untuk menghasilkan perhiasan menggunakan barang-barang terbuang dengan menggunakan alatan DIY (Do It Yourself), maka anda boleh jimat banyak.

Selain dari itu, apa-apa barang yang sudah rosak juga boleh diperbaiki menggunakan alatan DIY (Do It Yourself). Bayangkan berapa banyak yang anda boleh jimat dengan memperbaiki sendiri perabot yang sudah tercabut pintunya, atau meja kecil yang sudah pecah sedikit. Macam-macam lagi yang anda boleh lakukan dengan alatan DIY (Do It Yourself) ini.

Ada 5 Kategori alatan DIY (Do It Yourself) :

1. Pertukangan kayu.
2. Pertukangan paip air dan kemasan bilik air.
3. Pertukangan kenderaan.
4. Alatan berkebun.
5. Pertukangan elektrik.

Advertisement:

Bright Flash Light
G-Shock

Untuk pengetahuan semua, alatan DIY (Do It Yourself) ini terdapat dalam bermacam-macam jenis dan kualiti. Biasanya alatan DIY (Do It Yourself) yang berkualiti itu adalah lebih mahal dan saya amat sarankan untuk mendapatkan alatan DIY (Do It Yourself) paling kurang yang berkualiti sederhana.

Ini kerana yang murah itu dan berkualiti rendah itu terlalu mudah untuk rosak. Sekiranya ada kemampuan, dapatkan alatan DIY (Do It Yourself) yang berkualiti tinggi kerana ia sangat tahan lama.

_20180410_165441

Dapatkan Di Sini :

Nama Produk :
Stanley
Mr Mark

Advertisement:

Stanley Tool Set - 22 Pcs

Ada masalah untuk membeli online…!!?

❌ takde akaun

❌ kad tak aktif online

❌ tak tahu cara

dah kene BLACK LIST

Saya akan bantu anda membelinya dengan tambahan CHARGE PERKHIDMATAN sebanyak 30%.

Advertisement:

Hubungi Saya Di Sini :

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com

Website:  easylivingbiz.com

Advertisement:

6 Port Travel Charger

Topik Berkaitan :

Advertisement:

Sertai (Like, Follow & Share) halaman FB “Easy Living” untuk pelbagai tips :

ELB Click Here

Advertisement:

Super Tough Smart Watch
Multi Purpose Jumper

Advertisement:

Electronic, Lifestyle

Digital TV Decoder

Advertisement:

Siaran TV Digital.

Kurun ke-20 merupakan transformasi dalam bidang penyiaran apabila telah diperkenalkan rancangan television dengan menggunakan perkhidmatan satellite. Ia merupakan era Siaran TV Digital yang pertama diperkenalkan.

Pengguna telah berpeluang mendapatkan lebih banyak siaran hiburan, dokumentari, sukan, pendidikan, berita, pengiklanan dan juga siaran khas untuk kanak-kanak. Perkhidmatan yang canggih ini memerlukan pengguna untuk membayar caj perkhidmatan bagi pekej-pekej tertentu dengan kadar yang berbeza bergantung pada jenis pekej siaran yang ditawarkan.

Advertisement:

Apa yang menarik…!!!

Selain dari mendapat berbagai-bagai siaran tambahan selain dari siaran TV yang asas, pengguna dapat menikmati Siaran TV Digital yang lebih terang dan berkualiti. Pelanggan akan diberi pemasangan set parabola bersama dengan decoder yang perlu disambungkan ke TV pengguna. Inilah kelebihan parabola dan set decoder untuk menerima isyarat dengan lebih sempurna.

Kurun ke-22 telah membawa perubahan fasa kedua dalam industri penyiaran tanah air apabila diperkenalkan Siaran TV Digital kepada masyarakat tidak melanggan kepada Siaran TV Satellite. Ia tidak memerlukan parabola dan hanya cukup menggunakan set antena yang asal sahaja untuk disambungkan kepada Set TV Digital decoder.

Pengguna berpeluang mendapat kualiti siaran yang lebih baik dengan harga yang lebih rendah. Pelanggan hanya perlu membayar harga Set TV Digital Decoder sahaja dan menggunakan sampai bila-bila selagi tidak rosak.

Dengan set TV Digital ini, pelanggan akan dapat menerima siaran yang asas dengan tambahan 6 Siaran TV Digital yang lain seperti di bawah :

1. TV3 HD
2. Drama Sangat
3. CJ Wow Shop
4. TV Okey (nama baru bagi TVi)
5. TV Al-Hijrah
6. Bernama News Channel (BNC)
7. RTM HD
8. BES (ganti bagi Channel W)

Siaran Tambahan :

  1. Go Shop
  2. CJ WOW Shop (Bahasa)
  3. CJ WOW Shop (Cina)

Kini anda dapat melihat Siaran TV Digital yang berkualiti tinggi tanpa perlu susah-susah nak betulkan kedudukan antena lagi. Siaran lebih terang dan tiada lagi bintik-bintik atau garisan yang selalu muncul pada kaca TV yang menggunakan antena. Tiada lagi bayang-bayang dan tiada lagi imej berkembar.

Advertisement:

Bright Flash Light

Boleh dipasang pada TV lama dengan sambungan AV (3 wayar berwarna) 

Dapatkan decoder TV Digital untuk merasai pengalaman menonton Siaran TV Digital yang lebih menyeronokkan.

Sambungan HDMI untuk TV Plasma dan HD

ViewTV Decoder.

316UINw8bZL._AC_SY400_

Dapatkan Di Sini :

Nama Produk :

MyTV Decoder

12-21

Advertisement:

MyTV Digital Decoder

Ada masalah untuk membeli online…!!?

❌ takde akaun
❌ kad tak aktif online
❌ tak tahu cara
dah kene BLACK LIST

Kami akan bantu anda mendapatkannya.

Advertisement:

Advertisement:

Hubungi Saya Di Sini :

E-mail: ainudin.mohamad@gmail.com

Website:  easylivingbiz.com

Advertisement:

1. TV Digital Sakura 32” Flat Screen

2. TV Digital Anmite 27” Curve Screen

3. TV Digital TV Anmite 24” Flat Screen

4. TV Digital Anmite 32” Curve Screen

5. TV Digital Anmite 24” Curve Screen

Topik Berkaitan :

Advertisement:

Sertai (Like, Follow & Share) halaman FB “Easy Living” untuk pelbagai tips :

ELB Click Here

Advertisement:

Super Tough Smart Watch – Military Spec
Multi Purpose Jumper

Advertisement: